Kinderatelier

 
 
 
Kinderatelier
2Samen
2005

Het Kinderatelier is een gezamelijke voorziening voor meerdere vestigingen van Buitenschoolse Opvang 2Samen. Dit participatieproject is gestart met vier creatieve workshops.
Aan de hand van thema’s, gingen kinderen in de leeftijd 4 t/m 12 jaar aan de slag om hun ideale atelier te bedenken.
Deze aanpak maakte het mogelijk om het programma van eisen vanuit de kinderen op te stellen. Dit leverde aandachtspunten op als flexibele werk-, en speelruimte, gecombineerde meubels, in groepjes of individueel werken, behoefte tot afzondering en het visueel opbergen/ aanbieden van materiaal.

Het interieurontwerp gaat in op het thema ‘Binnen is buiten‘ en maakt gebruik van natuurlijke elementen zoals een klimop en boomstructuur om materialen op te bergen. Knutselmaterialen worden zoveel mogelijk visueel aangeboden om eigen initiatief en verantwoordelijkheid te stimuleren.
Meubels zijn onderling te combineren en tot een klein volume op te bergen. Zodoende blijft er veel speelruimte behouden en kunnen de kinderen naar wens in groepjes spelen of zich even afzonderen.
Met de voorzieningen is rekening gehouden met de uiteenlopende leeftijden van de kinderen: in hoogte variërende wasbakken en een magnetische schilderwand. Aan deze wand kunnen teken-, en schildervellen op de werkhoogte van ieder kind bevestigd worden. Voor gezamenlijke projecten zijn er grote papierrollen op de wand gemonteerd. Deze zijn eenvoudig over de wand en vloer uit te rollen. Voor dit project zijn ook de meubels ontworpen en hebben we een inrichtingsvoorstel voor de buitenruimte gemaakt.

 

In opdracht van 2Samen
In samenwerking met Simon Jongma